Artikler

Får du nok D-vitamin?

Får du nok D-vitamin?

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som bl.a. findes i fede fisk. Men den største kilde til D-vitamin er faktisk sollys. Huden danner D-vitamin ud fra kolesterol, når den rammes af solens ultraviolette lys. I de nordiske lande er det dog kun i sommerhalvåret, at solen er kraftig nok til, at omdannelsen finder sted. Fra oktober til april kan D-vitamin ikke dannes ud fra solens stråler, og må derfor komme fra andre kilder. Det anbefales at indtage 10 µg D-vitamin om dagen, men det kan være svært at spise sig til nok D-vitamin. Voksne danskere får dagligt i gennemsnit 4,8 µg D-vitamin fra kosten.

En vigtig kilde til D-vitamin er fisk. Danskerne er blevet bedre til at spise fisk de seneste år, men spiser stadig mindre fisk end de anbefalede 350 gram fisk om ugen. For at følge anbefalingerne skal fisk spises fx som hovedret mindst to gange om ugen eller én gang om ugen som hovedret og dagligt til frokost på ½ stykke brød. D-vitamin optages bedst når det indtages sammen med fedt, hvilket gør fede fisk til en optimal kilde til D-vitamin. D-vitamin findes også i en begrænset mængde i kød, mælk og æg, men der skal spises meget store mængder af disse fødevarer for at få dækket behovet.

D-vitamin har stor betydning for knoglernes opbygning, da det hjælper med at transportere mineralerne ind i knoglerne, så de kan forblive stærke. Derudover er en af D-vitamins vigtigste funktioner, at regulere calcium- og fosfatkoncentrationen i blodet. Det sker via øgning i optagelsen af calcium og fosfat fra tarmen eller via frigivelse af calcium og fosfat fra knoglerne, hvis kosten ikke kan dække behovet for mineralerne. Mangel på D-vitamin kan derfor føre til afkalkning af knoglerne, mens studier har vist, at tilskud af D-vitamin kombineret med calcium styrker knoglerne.

Ud over knoglemineralisering har D-vitamin også betydning for immunforsvaret og muskelfunktionen. Mangel på D-vitamin fører til nedsat muskelstyrke, træthed og et svækket immunforsvar. D-vitamin mangel er desuden mistænkt for at kunne medvirke til nogle autoimmune sygdomme, som sklerose og leddegigt og nogle psykiske sygdomme som depression og skizofreni.

Da D-vitamin er fedtopløseligt, lagres det i kroppens fedtvæv, hvilket betyder, at høje doser kan føre til forgiftning. Derfor bør voksne ikke overstige et dagligt indtag på 50 µg. D-vitamin dannet i huden kan dog ikke generes i toksiske mængder, da en feedback mekanisme sikrer, at der ikke dannes for meget. Af andre årsager, fx øget risiko for hudkræft, bør eksponering for sollys begrænses. Lagringen af D-vitamin har den fordel, at lageret kan fyldes op om sommeren og gemmes til vinteren. Studier tyder dog på, at lageret ikke kan holde en hel vinter i Danmark, så D-vitamin tilført via kosten er særlig vigtig i vinterhalvåret.

Hvis behovet for D-vitamin af forskellige årsager ikke kan dækkes gennem kosten, er det en god idé at tage tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. Nogle personer er i særlig stor risiko for D-vitaminmangel. Det gælder børn under to år, ældre over 65 år, plejehjemsbeboere og personer med mørk hud, da de danner mindre D-vitamin i huden. Personer i risikogruppen bør tage D-vitamintilskud hele året.