Artikler

Irritabel tarm og Low FODMAP diet

Irritabel tarm og Low FODMAP diet

Irritabel tarm er en meget hyppig, ikke-livstruende mavetarmsygdom. Sygdommen har flere forskellige navne som colon irritable, irriteret eller nervøs tyktarm. Nyere viden har vist, at irritationen kan oprinde fra hele tarmen og ikke kun fra tyktarmen. Irritabel tarm er ikke en egentlig sygdom, der kan påvises med blodprøver eller vævsprøver og tilstanden kan ikke fjernes eller helbredes med medicin. Tilstanden giver til gengæld symptomer, der påvirker hverdagen i en negativ retning. Irritabel tarm er kendetegnet ved symptomer, som mavesmerter, rumlen samt ophobet luft i tarmen og vekslende afføringsvaner. Cirka halvdelen af alle danskere oplever mindst en periode i livet med symptomer på irritabel tarm. Tilstanden kan forekomme i alle aldre, men starter hos de fleste i det tidlige voksenliv.

Irritabel tarm ses tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd. Der er ledt efter en specifik forklaring på hvorfor tilstanden opstår. Her er blandt andet set på tarmens funktion i forhold til indholdet af luft i tarmen, slimhindens følsomhed over for påvirkning af forskellig mad, tarmens immunsystem og den enkelte persons følsomhed over for signaler fra tarmen. Årsagen til tilstanden kendes dog endnu ikke og derfor findes der heller ingen behandling, der kan helbrede den.

Kosten har i mange år været anvendt som behandling af irritabel tarm. Hidtil har behandlingen af irritabel tarm været fibre, væske og motion. Fibre hjælper desværre ofte kun de som lider af forstoppelse og har derimod gjort symptomerne værre hos mange af de, hvor luft og udspilethed er det primære problem.

Den australske diætist Sue Shepherd og lægen Peter Gibson fra Monash University har i fællesskab har udviklet og dokumenteret en diæt kaldet ”low FODMAP diet” med fantastiske resultater. Diæten har givet symptomlindring til ca. 70% af de med irritabel tarm som følger den.

Det ses at personer som lider af inflammatoriske tarmsygdomme som colitis ulcerosa og morbus crohn i perioder uden sygdomsaktivitet har symptomer svarende til de som opstår ved irritabel tarm. Op mod 80% af de med inflammatorisk tarmsygdom lider sekundært af irritabel tarm og kan derfor have gavn af low FODMAP diæt.

Low FODMAP diæt er en kost, der udelukker en række kulhydrater (laktose, fruktose, fruktaner, polyoler, galactooligosaccharider). Når disse kulhydrater udelukkes fra kosten nedsættes bakteriernes fermentering af kulhydrater i tarmen og dette medfører færre symptomer. Diæten følges i 4-8 uger og herefter reintroduceres fødevarer en ad gangen. Diæten kan være kompliceret at følge og derfor anbefales det at rådføre sig med en diætist, som har kendskab til diæten før man går i gang.

DIÆTISTCENTRET KAN VEJLEDE DIG I EN LOW FODMAP DIÆT, book din tid her