Artikler

Sødemidlet Aspartam – Godt eller skidt?

Sødemidlet Aspartam – Godt eller skidt?

Aspartam er et af de mest almindeligt anvendte sødemidler. Aspartam søder cirka 200 gange mere end almindelig sukker og tilsættes fødevarer som fx sodavand og saftevand i stedet for almindelig sukker, for at reducere energiindholdet.

I kroppen bliver aspartam nedbrudt til aminosyrerne phenylalanin og asparaginsyre samt methanol. Methanol kan være toksisk i høje koncentrationer, men ved nedbrydning af aspartam kan der ikke måles højere koncentrationer i blodet end ved nedbrydning af andre fødevarer. Fx indtages der, ved at drikke 1 liter light sodavand, 55 mg methanol sammenlignet med 680 mg fra en liter juice.

Høje koncentrationer af aminosyreren phenylalanin i plasma kan tilmed være årsag til toksicitet hos mennesker. Dog viser undersøgelser, at toksicitet ikke forekommer hos raske ved doser under 4000mg/kg svarende til 480 liter light sodavand om dagen.

Den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har fastsat et acceptabelt dagligt indtag på 40 mg/kg/dag. Det er ud fra undersøgelser vurderet, at et indtag indenfor anbefalingerne, forebygger skadelige virkninger på fosteret.

I et studie undersøgte man phenylalanin koncentrationer i blodet hos fostre ved en dosering på 200mg/kg aspartam, altså 5 gange det anbefalede daglige indtag. Dette førte hverken til toksicitet eller til koncentrationer i blodet hos fosteret, som er associeret med mental retardering.

Det fastsatte acceptable dagligt indtag af aspartam på 40 mg/kg/dag svarer til 2400mg for en kvinde på 60 kg. Der er til sammenligning ca. 125mg aspartam i en light cola på 250 ml og man kan derfor drikke ca. 5 liter light cola om dagen, uden at overstige det acceptable indtag.

Har du behov for vejledning til sundere kostvaner kan vi hjælpe dig hos DiætistCentret. Book en tid her