Artikler

Stevia

Stevia

Stevia rebaudiana Bertoni er en plante, der vokser frit i Sydamerika. Steviaplanten indeholder steviolglycosider, der er ca. 300 gange sødere end sukker og som ikke indeholder kalorier. Derfor har planten i århundreder været anvendt som sødemiddel af de indfødte i Sydamerika. I takt med at der er kommet større fokus på energireducerede fødevarer, har den vestlige befolkning også fået interesse for Stevia.

European Food Safety Authority (EFSA) godkendte i november 2011 sødestoffet E 960 (steviolglycosider), som er udvundet fra Steviaplantens blade. Dette sødestof bruges i dag i en lang række fødevarer som f.eks. læskedrikke, slik, marmelade og chokolade. Mange mennesker tror, at steviolglycosider er et naturligt sødestof, idet det stammer fra Steviaplanten. Under produktionen anvendes kemisk ionbytning i forbindelse med oprensning af ekstrakt fra plantens blade, hvilket medfører, at det ikke længere kan betegnes som naturligt. Selvom der ikke er tale om et naturligt stof, så gør det dog ikke sødestoffet farligt.

Selve Steviaplanten må på nuværende tidspunkt ikke anvendes i fødevarer, fordi den endnu ikke er godkendt som fødevare i EU. En gruppe forskere ved Aarhus Universitet mener dog, at det blot er et spørgsmål om tid, før denne tilladelse kommer. Forskergruppen arbejder på at udvikle den sydamerikanske Steviaplante til et dansk produkt og opfinde andre metoder end ionbytning, så sødemidlet i fremtiden kan anvendes i økologiske fødevarer.

Udover at steviolglycosider ikke indeholder kalorier og er ca. 300 gange sødere end sukker, så er har sødestoffet yderligere fordele. Det påvirker ikke blodglukosen og kan derved være med til at fastholde blodglukoseværdien indenfor det ønskede område hos type-2-diabetikere. Sødestoffet er også uproblematisk i forhold til tænderne og det er meget drøjt i brug. Det kan desuden bruges i både kold og varm mad. Ulemperne er, at det kan have en lidt lakridsagtig eftersmag og at det kan være svært at dosere den korrekte mængde. Derudover kan det ikke erstatte sukker i opskrifter, hvor sukker indgår i større mængder og bidrager til teksturen, idet steviolglycosider er så mange gange sødere end sukker og man derfor skal anvende en meget mindre mængde.

Det acceptable daglige indtag (ADI) er fastsat til 4mg steviolglycosider/kg/dag. Hvis dette omregnes for en kvinde på 65kg, svarer det til et indtag på 260mg steviolglycosider dagligt. EFSA konkluderer, at ADI potentielt set kan overskrides hos både børn og voksne, der indtager fødevarer med et højt indhold af steviolglycosider, især hos storforbrugere af læskedrikke. Aromatiserede drikkevarer må maksimalt tilsættes 80mg steviolglycosider/l, hvilket betyder, at en kvinde på 65kg skal drikke 3,25l læskedrik dagligt for at komme op på ADI.

Så længe man indtager moderate mængder af fødevarer indeholdende steviolglycosider, er det derfor ikke et sundhedsmæssigt problem. Derimod kan sødemidlet bidrage til et mindre indtag af kalorier og dermed være med til at forebygge overvægt, hvis produkter med steviolglycosider erstatter produkter sødet med sukker.